«

»

sij 27 2016

Printaj Objava

ODRŽAN EDUKATIVNI SKUP PČELARA BJELOVARSKO BILOGORSKE ŽUPANIJE

DSC03590

Foto: Davor Taritaš

U organizaciji pčelarskog saveza Bjelovarsko bilogorske županije, HGK Županijske komore dana 16. siječnja 2016. godine održana su cjelodnevna predavanja o najaktualnijim temama vezanima uz pčelarstvo. Predavanja su  izazvala  povećan interes pčelara s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i okolnih županija. Svečana dvorana bjelovarskog hotela Central tako bila ispunjena sa oko 150 pčelarki i pčelara tako da se tražila stolica više. Treba napomenuti kako je navedeno događanje edukativne naravi prethodno bilo planirano u sjedištu županijske Hrvatske gospodarske komore u Preradovićevoj ulici, ali zbog iznenađujuće velikog odaziva pčelara pradavanja su premještena na navedenu lokaciju.
Stručne edukacije o modernom pčelarstvu počele su već u jutarnjim satima, nakon što je okupljene u ime organizatora pozdravio Igor Brajdić, stručni suradnik HGK. On je napomenuo kako je neprestana edukacija pčelara vrlo je značajna za razvoj pčelarenja u Hrvatskoj, ali i za samu promociju tog područja rada. Županijska komora Bjelovar potiče razvoj domaćih, zdravih i prirodnih proizvoda istaknuo je Brajdić u ime organizatora.
Predstavnici Savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije tako su tematizirali Nacionalnu omotnicu za pčelare, EU fondove, tehnologiju pčelarenja, a izložili su i cjelogodišnji program praćenja i suzbijanja varoe, bolesti koja je u lanjskoj, inače za pčelare dobre godine, predstavljala gotovo i najveću opasnost.
Predsjednik Županijskog pčelarskog saveza Vladimir Maturanec se u svom obraćanju osvrnuo na postojeće gubitke pčelinjih zajednica te rekao kako su pčelari dosta i sami krivi, oslonili smo se na lijek iz Nacionalnog programa i nismo dovoljno kontrolirali situaciju. Varoa se ponovno pojavila u rujnu i listopadu i zbog toga imamo velikih gubitaka. Sada je u tijeku evidentiranje, a mi pokušavamo pronaći rješenje kako sanirati nastalu situaciju. Današnja predavanja, komunikacija i druženje svakako će biti i u tom smjeru. Trenutno ne možemo tvrditi da je isključivo varoa glavni uzrok uginuća pčela. Što se konkretnih šteta tiče, prerano je raspravljati o brojkama. Međutim, kod pojedinih pčelara gubici su dosegli i do 80 posto pčelinjeg fonda. Ipak, pričekajmo da završimo s evidentiranjem – poručio je Vladimir Maturanec. Predavanja su održali i predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao i predstavnici Hrvatskog pčelarskog sajma te Agronomskog fakulteta iz Zagreba.Nakon uspješno odrađenih predavanja, već sada se između institucija krenulo razgovarati o budućoj suradnji koja bi trebala obuhvatiti i ocjenjivanje kvalitete meda.Vrijedi napomenuti kako je na području  Bjelovarsko bilogorske županije evidentirano  u Evidenciji pčelara i pčelinjaka za 2015. Godinu 585 pčelara koji pčelare sa 37701 košnicom , od toga njih 550 nalazi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz Županijsku komoru Bjelovar, suorganizatori edukacija bili su Savjetodavna služba Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez.
Saša Ružičić, Bjelovar

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2640