«

»

svi 19 2020

Printaj Objava

20. svibanj – Svjetski dan pčela

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibanj Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložila je Slovenija, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Svjetski dan pčela slavimo 20. svibnja u spomen na Antona Janšu, oca modernog pčelarstva. Nije poznat datum rođenja ovog slavnog Slovenca pa se početak njegova života označava upravo danom krštenja 1734. godine. Iako je bio školovani slikar, radio je kao učitelj apikulture na bečkom dvoru, a ljubav prema pčelama naslijedio je od oca.

Pčele su poznate po svojoj ulozi u visokokvalitetnoj hrani (med, matična mliječ, i pelud), kao i drugim proizvodima koji se koriste u medicini i drugim industrijama (pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov). Osim toga, pčele rade i mnogo više!

Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. To je jedini kukac – životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Pčele med proizvode na isti način najmanje 150 milijuna godina. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1 000 cvjetova.

Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi znanstvenici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoid, za prskanje sjemena prije sijanja.

Kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna je za opstanak pčela i budućnost pčelarenja.

Pčele, ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti koje se mjere u milijardama dolara. One su indikator dobrog ekosustava.

Svim pčelarkama i pčelarima želimo sretan SVJETSKI DAN PČELA.

Medno

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=3666