↑ Return to Pčelinji proizvodi

Printaj Stranica

Matična mliječ

        Mliječ je izlučevina posebnih  žlijezda pčela, kojom se one koriste za hranjenje matice i ličinki. To je homogena, gusta, neprozirna i kremasta supstanca, bijele do blijedožućkaste boje. Karakterističnog je mirisa, kiselog pH i pomalo ljutog, specifičnog okusa. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih, energetskih, anorganskih i drugih sastojaka. Osnovu sastava mliječi čine voda, proteini, šećeri, lipidi, enzimi i mineralne soli. Najvažnije svojstvo matične mliječi unutar pčelinje zajednice jest usmjeravanje razvoja ličinke u maticu ili u pčelu radilicu. Prvih nekoliko dana razvoja, mlade pčele radilice hrane sve ličinke s mliječi. Od trećeg dana, ličinke iz kojih će se razviti matica nastavljaju se hraniti samo s mliječi, a ličinke budućih radilica i trutova smjesom meda i peluda. Međutim, niti danas nisu u potpunosti poznati svi biološki faktori koji usmjeravaju razvoj ličinki u matice ili u pčele radilice. Pouzdano se zna samo da je ova diferencijacija povezana s načinom ishrane u kojoj ključnu ulogu ima matična mliječ. Matična mliječ najviše je cijenjen pčelinji proizvod. Danas se intenzivno istražuje pa su mnoge pretpostavke njezine učinkovitosti i znanstveno potvrđene. Osim što se rabi kao kozmetički i prehrambeno-dijetni dodatak, vjeruje se da na zdravlje ljudi ima sličan učinak kao med-sprječava starenje, ima hipoglikemički i protutumorski učinak. Matična mliječ se primjenjuje kao 50% otopina mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%). Primjenjuju se i kure u trajanju jednog do dva mjeseca kada se uzima čista matična mliječ u količini od 200 do 400 miligrama na dan za odraslu osobu, odnosno upola manje za djecu.

Djelovanje matične mliječi – Matična mliječ izuzetno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Pokazuje vrlo povoljne učinke na opće stanje organizma koji odiše novom snagom i energijom. Stimulira anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu i time povećava izdržljivost i snagu. Ima baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva. Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žljezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza. Matična mliječ je jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice. Spriječava infekcije muških i ženskih spolnih organa te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka. Matična mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje. Izuzetno dobro djeluje kod leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži. Usporava sklerotične i ublažava klimakterijske promjene u organizmu. Protutumorski učinak matične mliječi se pripisuje njenoj aktivnoj supstanci 10-HDA. Pomaže oboljelima od tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova. Pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju, omekšava kožu, gladi je, osvježava i ublažava bore zahvaljujući kolagenu koji nalazimo u sastavu matične mliječi. Blagotvorno djelovanje matične mliječi objašnjava se prisustvom vitamina, naročito pantotenske kiseline, a također i prisutnošću hormonalnih supstancija. Dokazano je da je svježa matična mliječ nestabilna. Lako mijenja izgled i svojstva. Štete joj toplina, vlaga, svjetlost i kemijska sredstva. Za skladištenje matične mliječi potrebne su niske temperature i tamna mjesta. Matična mliječ se primjenjuje kao 45% otopinu mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%) , te u liofiliziranom obliku. Matična mliječ je i hrana i lijek i krivo je mišljenje da je treba upotrebljava samo kada je čovjek bolestan. Naprotiv, matičnu mliječ treba koristiti prvenstveno u preventivne svrhe, a tek onda kao pomoć pri liječenju.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?page_id=212