↑ Return to Pčelarski sajmovi

Printaj Stranica

6. Međunarodni pčelarski sajam

6. Međunarodni pčelarski sajam koji je u subotu 6. i nedjelju 7.2.2010. održan na Bjelovarskom sajmu ponovo je dokazao koliko je važan svim pčelarima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Snijeg i prometne teškoće nisu smanjile broj posjetitelja koji je premašio prošlu godinu i procjenjuje se da je sajamski prostor u Gudovcu posjetilo oko 5000 posjetitelja od kojih je velik broj došao organizirano autobusima.

Nažalost dio najavljenih dolazaka grupa u autobusima morao je biti otkazan zbog loših vremenskih prilika i snježne mećava tijekom dva dana sajmovanja. Broj izlagača je bio veći za dvadesetak posto i premašio očekivanu brojku od stotinu izlagača kako u dijelu gdje su predstavljeni brojni pčelarski proizvodi, tako i pčelarska oprema. Jednako tako zanimanje vladalo je i za predavanja na kojima su se pčelari mogli upoznati s najnovijom tehnologijom i zaštitom od bolesti. Prema riječima Zlatka Salaja, direktora Bjelovarskog sajma ovaj je pčelarski sajam najveći do sada, a za slijedeću je godinu najavio povećanje izložbenog prostora.

Otvorenje 6. Međunarodnog pčelarskog sajma na Bjelovarskom sajmu u subotu bilo je u znaku promocije certifikata za robnu marku meda s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno bagrema s Bilogore, Moslavine i Papuka koja je dobila ime „Zlatna nit“ i rezultat je dvogodišnjeg rada Instituta i Agronomskog fakulteta u Zagrebu uz financijsku potporu Bjelovarsko-bilogorske županije. O završenom poslu „brandiranja“ je na otvaranju izvijestio župan Miroslav Čačija koji je rekao da je to prva robna marka meda u Hrvatskoj. Predajući certifikat o robnoj marki župan Čačija je naglasio:

– To je naš prilog povećanju konkurentnosti na domaćem i na stranom tržištu meda kao i potvrda kvalitete hrvatskog meda. Župan Čačija izvijestio je i o drugoj aktivnosti koja se uspješno provodi u županiji pod nazivom „Čaša mlijeka, žlica meda“. U svim osnovnim školama želimo da svako naše dijete dobije čašu mlijeka zaslađenu žlicom meda čime želimo potaknuti potrošnju meda i da se od malih nogu mijenja svijest o jednom od najkvalitetnijih prirodnih proizvoda. U taj projekt Županija će uložiti ukupno 300.000 kuna, a nastavit će i dalje financijski podupirati rad pčelarskih udruga s više od 100.000 kuna.

Obzirom da su pčelari tržištu ponudili veći broj različitih proizvoda na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Nenad Vlahović, na Pčelarskom sajmu najavio je početak projekta koji se odnosi na izradu još jedne robne marke pčelara s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a odnosi se na proizvodnju medene rakije.

6. Međunarodni pčelarski sajam otvorila je u subotu 6. veljače Đurđa Adlešić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske izražavajući zadovoljstvo učinjenim na prilagodbi pčelara za ulazak u Europu.

Vi ste u Europu ušli prije bilo koje poljoprivredne grane i postali primjer svima drugima da se može dobro pripremiti za Europu i da se ne treba bojati europske konkurencije. Želim da uspijete u svojim nastojanjima da ostvarite još bolje rezultate jer vi ste jedini u poljoprivredi koji ste uspjeli 50 posto svoje proizvodnje izvesti.

Gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec posebno je pozdravio pčelare iz prijateljskog grada Visoko u Bosni i Hercegovini, kao i sve druge goste koji su došli na sajam iz susjednih država Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Isto tako pozdravio je nastojanja da sajam bude mjesto struke i edukacije, jer bez stalnog obrazovanja nema ni napretka. Moramo mijenjati prehrambene navike i svjetonazore da med i pčelarstvo općenito dobiju mjesto koje zaslužuju, jer je pčela jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude, a med jedini proizvod u kojem ne mogu živjeti nikakve bakterije.

– Ne treba se bojati ulaska u Europu ako ćemo slušati struku i primjenjivati najnovije tehnologije. Već smo učinili dosta, a učinit ćemo i sve drugo potrebno da ostanemo konkurentni na svjetskom tržištu meda. Važan je podatak da je potrošnja meda u Hrvatskoj porasla. Stabilizirali smo tržište meda. I cijene i isplate su redovite čak i u ova recesijska vremena. Vjerujem da će država nastaviti financijski poticati razvoj pčelarstva i da će vrijednost poticaja ostati ista kao i do sada na razini dvadesetak milijuna kuna, ali naravno na jedan drugi, novi način. Na sajamskom prostoru u Gudovcu su okupljeni svi pčelari Hrvatske od Metkovića, Splita, Zadra, Istre i cijele kontinentalne Hrvatske jer žele čuti novosti u tehnologiji pčelarenja i vidjeti najnoviju opremu i različite pčelinje proizvode. A imamo mnogo toga za pokazati, rekao je Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Na svojim su štandovima pčelari izložili velik broj svojih maštovitih proizvoda za koje je pokazan veliki interes o čemu govori i podatak o dobroj prodaji ili ugovaranju plasmana. Isto tako dobre su poslovne rezultate ostvarili i izlagači pčelarske opreme, ali ističu da je prodaja bila nešto manja nego prošle godine, obzirom da je zbog vremenskih prilika bio manji broj posjetitelja od očekivanog.

(Izvor teksta: Bjelovarski sajam)

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?page_id=73