pro 21 2012

MED NAŠEG ČLANA UDRUGE NAJBOLJI NA 6. ŽUPANIJSKOM OCJENJIVANJU MEDA

Na ovogodišnjem ocjenjivanju meda Bjelovarsko-bilogorske županije, šestom uzastopnom, sudjelovalo je 29 ponajboljih pčelara s našeg područja. Na ocjenjivanje, koje se sastoji od laboratorijske analize i senzorskog ili osjetilnog ocjenjivanja, dostavljena su  44 uzorka raznih vrsta meda. Jednako zastupljeni po broju uzoraka su bili bagrem, lipa i cvjetni med, a predstavljeni na ocjenjivanje su bili još: livadni med, pa kesten, uljana repica i medljikovac.

Predsjednik ocjenjivačke komisije prof.dr.sc. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta iz Zagreba pohvalio je izuzetnu kvalitetu ovogodišnjeg meda proizvedenog na području naše županije i rekao da se vidi da s punim pravom imamo prvu županijsku robnu marku meda „Slatku nit“.
Članovi ovogodišnje ocjenjivačke komisije su još bili:

Grozdana Grubišić-Popović, dipl.ing

– Matija Vukušić, dipl.ing

– Saša Prđun, mag.ing.agr.

– Vojislav Radosavljević, mag.ing.agr

– Željko Stojković, dr.vet.med.

Najbolji rezultat i 19,60 bodova od mogućih 20 postigao je bagremov med bjelovarskog pčelara Milana Jantoleka. Bodovna razlika je bila vrlo mala, a apsolutnog pobjednika Jantoleka pratili su osvajači: još 16 zlatnih, 16 srebrnih i 10 brončanih medalja te jedne zahvalnice za sudjelovanje. Svečana dodjela priznanja održana je u petak 14. prosinca 2012. u ŠRC Kukavica, a medalje i diplome su dodijelili: Pročelnica Dominka Pretula, dipl.ing, Prof.dr.sc. Dragan Bubalo i predjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonimir Horak, dr.vet.med.

Prof.dr.sc. Dragan Bubalo sa zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta, govorio je o kakvoći meda i pčelarenju u novonastalim teškim klimatskim uvjetima.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije dr.sc. Maja Dražić održala je vrlo aktualno predavanje pod nazivom „Suša i pčele“.

Respektabilan broj od oko 110 pčelarki i pčelara veselio se nagradama, zajedničkom druženju za večerom i pčelarskom balu do sitnih noćnih sati.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=646