«

»

lis 28 2015

Printaj Objava

Održani 8. dani meda


20151023_095842[1]U organizaciji pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar i pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Bjelovar  23. i 24. listopada 2015. godine  u Bjelovaru održana je manifestacija 8. Dani meda pod nazivom „Pčelari gradu Bjelovaru“. Manifestaciji je prethodila tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević, Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek i predsjednik Pčelarske udruge “Bilogora” Bjelovar Milan Jantolek te dopredsjednik Pčelarske udruge Dražen Kovač.

Svi sudionici konferencije složili su se da je važno informirati i poticati građane na upotrebu pčelinjih proizvoda i raditi na očuvanju prirodnog okoliša. Zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević je dodala da je Grad Bjelovar dodijelio Pčelarskoj udruzi Bilogora Bjelovar prostor za rad u centru udruga u Masarykovoj 8, napomenula je da Grad Bjelovar podržava bjelovarsku Pčelarsku udrugu i njene manifestacije. Također, svake godine na proljetnom i jesenskom sajmu u Gudovcu Grad Bjelovar na svom štandu promovira pčelare i njihove proizvode.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek pozvao je pčelare da dođu u subotu na okrugli stol o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu. Pozvao je i građane da dođu na Dane meda i probaju što je to zdravlje iz košnice.

Predsjednik pčelarske udruge „Bilogora“ Milan Jantolek rekao je kako udruga broji oko 160 članova te je samim tim po broju članova jedna od najvećih u Hrvatskoj. Udruga ima evidentirano oko 12000 košnica. On je naglasio kako je med jedan od rijetkih ekoloških proizvoda čija se proizvodnja nije mjenjala tisućama godina u nazad. Naglasio je kako je pčelarska udruga „Bilogora“ nastavila sa tradicijom održavanja dana meda približavanjem pčelinjih proizvoda građanima s ciljem promicanja i razvitka pčelarstva i očuvanja kako okoliša tako i pčela čiji je ona sastavni dio.

Na samoj m20151024_102058[1]anifestaciji sudjelovalo je 9 proizvođača pčelinjih proizvoda koji su na svojim štandovima ponudili između ostalog degustaciju meda, medenjaka , čaja sa medom, a ponudila se i pokoja degustacija medene rakije. Uz gore navedena događanja 24. listopada u 10 sati organiziran je i okrugli stol za pčelare. Okrugli stol provodio se na temu: „Aktualnosti u pčelarstvu“  koju je provodio  Vladimir Bilek predjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Predavanjima se odazvalo tek oko 15 pčelara što je obzirom na brojnost članstva moglo biti i posjećenije.

IMG_3972

Svakako je potrebno naglasiti jedan sigurno najznačajniji dio manifestacije, a to su organizirana edukativna predavanja o pčelama i njihovoj ulozi u eko sustavu ciljanim skupinama 3. i 4. razreda svih osnovnih škola na kojem je sudjelovalo oko 300_tinjak učenika. Ove godine uz matične osnovne škole sudjelovale su i sve područne škole iz okolice grada bjelovara.  Predavanje je održao gospodin Ivan Tucaković djelatnik certificiranog otvorenog učilišta „Apis“ iz Velike Gorice uz asistenciju našeg tajnika udruge Krunoslava Nemet, mg.ing.agr. Krunoslav Nemet je rekao kako je gospodin Tuvaković edukaciju  provodio uz puno interaktivnog odnosa sa djecom, sa puno smijeha i razgovora. Djeci se pokazalo što su to pčele, gdje žive, odnosi u košnici, kako rade med, kako oprašuju cvijeće,  što med i drugi proizvodi znače za naše zdravlje i još puno činjenica važnih da bi djeca shvatila važnost pčela kao najvažnijeg kukca na planetu za život čovjeka. Na kraju predavanja djeca su dobila i prigodne materijale i kape sa slikama pčela.

Nakon svakog pojedinačnog predavanja djeca su sa svojim učiteljicama otišla na degustaciju medenjaka i meda gdje je nastalo pravo oduševljenje.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2605