«

»

lis 30 2014

Printaj Objava

Održani 7_dani meda “Pčelari Gradu Bjelovaru”

20141024_114719

      U organizaciji pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar i pokroviteljstvom Grada Bjelovara 24. i 25. listopada 2014. godine  u Bjelovaru održana je manifestacija 7. Dani meda pod nazivom „pčelari gradu Bjelovaru“. Manifestaciji je predhodila tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević i predsjednik Pčelarske udruge “Bilogora” Bjelovar Milan Jantolek sa suradnicima. Konferenciji za novinare nazočili su i zamjenik direktora Turističke zajednice Bilogora Bjelovar Mladen Medak i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara Sonja Novak te dopredsjednik Pčelarske udruge Dražen Kovač.

Svi sudionici konferencije složili su se da je važno informirati i poticati građane na upotrebu pčelinjih proizvoda i raditi na očuvanju prirodnog okoliša. Zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević je dodala da je Grad Bjelovar dodijelio Pčelarskoj udruzi Bilogora Bjelovar prostor za rad u centru udruga u Masarykovoj 8, i da je Udruzi doznačeno deset tisuća kuna za organizaciju Dana meda – Pčelari Gradu Bjelovaru.

Predsjednik pčelarske udruge „Bilogora“ Milan Jantolek naglasio rekao je kako udruga broji 167 članova te je samim tim po broju članova jedna od najvećih u Hrvatskoj. Udruga ima evidentirano oko 12000 košnica. On je naglasio kako je med jedan od rijetkih ekoloških proizvoda čija se proizvodnja nije mjenjala tisućama godina u nazad. Naglasio je kako je pčelarska udruga „Bilogora“ nastavila sa tradicijom održavanja dana meda približavanjem pčelinjih proizvoda građanima s ciljem promicanja i razvitka pčelarstva i očuvanja kako okoliša tako i pčela čiji je ona sastavni dio.

Iako nas ove godine, kao i uostalom cijele pčelarske sezone, vrijeme nije poslužilo, na samoj manifestaciji sudjelovalo je 11 proizvođača pčelinjih proizvoda koji su na svojim štandovima ponudili između ostalog degustaciju meda, medenjaka , čaja sa medom, a ponudila se i pokoja degustacija medene rakije. Uz izložbeno prodajni dio svakako treba naglasiti bogat program kulturno umjetničkih društava Kapela, Nove Plavnice, KUU „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače, iz Bjelovara koji su nas uveseljavali svojim priredbama na paviljonu u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika.

Uz gore navedena događanja 24. listopada u večernjim satima organiziran je i edukativni sadržaj za pčelare. Edukativni sadržaj provodio se na temu: Označavanje meda“ za pčelare koju je provodila Marija Batinić Sermek iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede koja je predstavila opće zahtjeve, nazive, pojasnila je definiciju meda i sastav, označavanje meda – opće zahtjeve te označavanje – dodatne zahtjeve. Predstavila je i novosti u zakonodavstvu povezane s Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, Zakonom o informiranju potrošača o hrani, Pravilnikom o medu te Pravilnikom o kakvoći uniflornog meda. Nakon što je završilo izlaganje gospođe Marije Batinić Sermek doc.dr.sc. Ivana Tlak Gajger je održala stručno edukativno predavanje na temu  „Virusne i nametničke bolesti pčela“. Predavanja su bila izuzetno detaljna i zanimljiva te su zainteresirale sudionike za konstruktivne rasprave. Predavanjima se odazvalo tek oko 35 pčelara što je obzirom na brojnost članstva moglo biti i posijećenije.

IMG_3970Svakako je potrebno naglasiti jedan sigurno najznačajniji dio manifestacije, a to su organizirana edukativna predavanja u sve četiri bjelovarske osnovne škole sa ciljanom skupinom 3. i 4. razreda koje je održao gospodin Alen Konjević djelatnik certificiranog otvorenog učilišta „Apis“ iz Velike Gorice uz asistenciju našeg člana udruge Krunoslava Nemet, mg.ing.agr. Krunoslav Nemet je rekao kako je gospodin Konjević edukaciju  provodio uz puno interaktivnog odnosa sa djecom, sa puno smijeha i razgovora. Djeci se pokazalo što su to pčele, gdje žive, odnosi u košnici, kako rade med, kako oprašuju cvijeće,  što med i drugi proizvodi znače za naše zdravlje i još puno činjenica važnih da bi djeca shvatila važnost pčela kao najvažnijeg kukca na planetu za život čovjeka. Na kraju predavanja djeca su dobila i prigodne materijale i kape sa slikama pčela.

Nakon svakog pojedinačnog predavanja u četiri Osnovne škole djeca su sa svojim učiteljicama otišla na degustaciju medenjaka i meda gdje je nastalo pravo oduševljenje.

 

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2448