lis 16 2014

Izvršite kontrolu invadiranosti košnica varoom!!!!

ZS_var         Prema dojavama sa terena iz susjednih udruga i od strane predsjednika županijskog pčelarskog saveza BBŽ Zvonka Horaka dr. med.vet kod pojedinih pčelara je već sada došlo do većih gubitaka pčelinjih zajednica. Gubitak pčelinjih zajednica su pripisuje prisutnosti varoe u košnicama. Ovako loša pašna godina donijela je nove probleme. Naime, zbog nužne obilne prihrane šećernim sirupom radi popune zaliha hrane za zimovanje, pčele su se maksimalno iscrpljivale, što je sigurno dovelo do općeg pada imuniteta pčela. To znači da će štete od varoe biti mnogo vidljivije, a raste mogućnost pojave i drugih bolesti pčela koje varoa prenosi ili pospješuje njihov razvoj (virusi pčela, nozemoza, američka gnjiloća, gljivične infekcije…). To znači da ove godine borba protiv varoe mora biti mnogo efikasnija. Također, iz tog razloga pčelarima savjetujemo da nikako ne preskoče zimski tretman protiv varoe oksalnom kiselinom, čim se za to steknu uvjeti, bez odlaganja, a to je obično krajem studenog ili početkom prosinca kada nestane leglo u košnicama iako se moglo zamjetiti da legla gotovo da i nema ili ga ima vrlo malo. Ovaj tretman odstraniti će maksimalan broj varoa iz košnica, i omogućiti da kraj zime pčele dočekaju sa minimalnim brojem ovih parazita, što će drastično umanjiti mogućnost pojave gore spomenutih bolesti pčela.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2409