«

»

tra 04 2013

Printaj Objava

HMF U POGAČAMA ZA PČELE

U Sloveniji je na web stranicama Pčelarskog saveza Slovenije, objavljeno čije pogače za pčele sadrže visoke razine HMF-a. To su pogače iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Grčke.

Prije nekoliko dana je objavljena ova informacija o provedbi zdravstvene ispravnosti spornih pogača, a sada su objavjeni i rezultati analize pogača različitih proizvođača.

Popis proizvođača sa zdravstvemo neispravnim pogačama možete preuzeti ovdje

Uprava za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu bilja Slovenije provela je  poseban nadzor (uključujući i uzorkovanje) nad prisutnošću HMF-a u hrani za pčele. Rezultati ove redovne i službene državne kontrole usporedivi su sa internim rezultatima Pčelarskog saveza Slovenije. Mišljenje koje je dao Nacionalni veterinarski institut Slovenije je da visoke količine HMF-a (hidroksimetilfurfurola), preko 40 mg/kg, predstavljaju veliki rizik za opstanak pčelinjih zajednica. Otkrivanjem tih visokih vrijednosti HMF-a, vjerojatno je otkriven još jedan od mogućih uzroka stradanja pčela, ali se naravno ne mogu svi gubici pčela pripisati HMF-u. 

Nije na odmet ovom prilikom napomenuti, da umjetna hrana za pčele nikako ne smije dospjeti u vrcani med, da im se hrana ne smije dodavati u prevelikim količinama već samo onoliko koliko je i kada je zaista neophodno, da se mora voditi računa da se ne previješavaju okviri iz plodišta u medište ako postoji bilo kakva sumnja da sadrže ostatke umjetne hrane, jer se oni nikako ne smiju naći u vrcaljki. Također, mišljenje da pčele pogače ne prenose u saće, sasvim je pogrešno. Na priloženoj slici jasno možete vidjeti da su pčele prenijele u saće pogaču sa dodanim obezmašćenim mlijekom u prahu, i da je to itekako prisutna pojava (mlijeko je dokaz, zbog obojenosti uskladištene hrane bijelom bojom, da su pčele zapravo pogaču prenijele u saće, a da nisu unijele nektar iz prirode i uskladištile ga). 

 

 

Izvori :http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=2806

http://www.spos.info/

 

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=1499