«

»

velj 10 2013

Printaj Objava

Dva dana druženja sa mr.sc Naumom Bandžovom

       Naum BandžovKako smo bili najavili 30. siječnja i 01. veljače 2013. godine gospodin mr.sc. Naum Bandžov (od nedavno naš član udruge) održao je predavanja na temu “Uzgoj visoko produktivnih matica otpornih na bolesti pčelinjeg legla” i “Proizvodnja matica za vlastite potrebe s Rosfus -ovim sistemom” 

          Prvog dana je održano predavanje o uzgoju visoko produktivnih matica otpornih na bolesti pčelinjeg legla prilikom čega je gospodin Bandžov  objasnio način odabiranja higijenske matice. Mr. sc. Bandžov je objasnio da prvo sa iglom ubada u određen broj ćelija zatvorenog legla na 3 mjesta po 7 ćelija. Brzo odstranjivanje mrtve ličinke ili lutke do 24  sata inicira HIG pčela i takve  su matice najbolje te od njih treba koristiti kao rodonasljedne zajednice. Ako je potrebno 3-6 dana za čišćenje ćelija, to znači da su prisutni tragovi HIG pčela, no ako je potrebno više od 7 dana pčele ne poseduju HIG. Takvih se matica moramo rješavati jer su to potencijali za bolesti. Naglasio je kako bi svi pčelari morali težiti povećanu frekvencije gena odgovornih za higijensko ponašanje matica.  Suradnjom i puno educiranja, testiranja i zamjenom za HIG matice frekvencija gena sadašnjih pčela bila bi vrlo brzo promenjena u korist HIG. soja. Soj koji je HIG. ne samo što će biti otporan na Američku gnjiloću legla nego će isto tako će biti otporan i na Europsku gnjiloću legla te Vapnenastog legla.

    Drugog dana mr.sc. Bandžov je održao predavanje na temu proizvodnja matica za vlastite potrebe s Rosfus-ovim sistemom. On je naglasio da posebnu pažnju u oplođivanju matica zaslužuju oplodnjaci Amerikanca Rosfusa koji su vrlo ekonomični, efikasni, a rad sa njima je vrlo jednostavan i interesantan. Roshfusov sistem prepoznat je u svijetu  kako navodi gospodin Bandžov time što ga odlikuje ekonomičnost, efikasnost, jednostavnost i interesantnost.

    Kako ne bih sada opisivali cijeli postupak isti možete pročitati na linku: http://www.u-pcelara-maradik.org/

  

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=1257