«

»

ožu 14 2017

Printaj Objava

Obavijest o novom Pravilniku

PROVEDBA MJERA NACIONALNOG PČELARSKOG PROGRAMA ZA RAZDOBLJE OD 2017. DO 2019. GODINE

Izvor: Hrvatski pčelarski savez

Obavještavamo potencijalne korisnike i zainteresiranu javnost da je u Narodnim novinama broj 20/2017 od 08. ožujka 2017. godine objavljen Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine (u daljnjem tekstu: Pravilnik ).

Korisnici koji imaju pravo na korištenje sredstava mjera Nacionalnog pčelarskog programa su fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta. Iznimno, pravne osobe koje imaju pravo na korištenje mjera Nacionalnog pčelarskog programa, a nisu upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta su: udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno-istraživačke institucije.

Zahtjeve za isplatu potpore korisnici podnose Agenciji za plaćanja na obrascima koji se nalaze u Prilogu I. dio A, dio D, dio E, dio F, Prilogu II., Prilogu III. dio A, Prilogu IV. dio A, dio B, Prilogu V., Prilogu VI. dio A, Prilogu VII. i Prilogu VIII. Pravilnika.

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine čija je provedba obuhvaćena Pravilnikom su:
1.Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara,
2.Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze,
3.Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja,
4.Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost,
5.Obnavljanje pčelinjeg fonda,
6.Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda,
7.Praćenje tržišta,
8.Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Financijska sredstva za provedbu Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine u 2017. i 2018. godini u iznosu od 17.227.768 kuna godišnje osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu na pozicijama Ministarstva poljoprivrede. Sredstva potrebna za provedbu Programa u 2019. godini u istom godišnjem iznosu od 17.227.768 kuna Ministarstvo poljoprivrede osigurat će u okviru svog utvrđenog limita ukupnih rashoda.

Provedbom mjera iz navedenog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

Tekst Pravilnika i obrasce za podnošenje Zahtjeva za isplatu potpore te sve ostale potrebne informacije možete naći i preuzeti na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  http://www.apprrr.hr/pcelarstvo-1038.aspx

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2838