«

»

srp 17 2015

Printaj Objava

Program kontrole i suzbijanja Varooze

Temeljem Programa kontrole i suzbijanja varooze u 2015. godini , tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze na svim pčelinjacima u RH u skladu s ovim Programom je OBVEZNO. Tretiranje protiv varooze mora se provesti najmanje jednom godišnje – u ljetnom razdoblju (od 1. srpnja do 31. kolovoza).

U ljetnom tretiranju u 2015. godini za suzbijanje varooze na svim konvencionalnim pčelinjacima preporuča se upotreba jednog od odobrenih VMP-a s popisa odobrenih VMP-a pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Za praćenje učinkovitosti tretiranja pčelinjih zajednica protiv varooze u RH, pčelari su dužni voditi kontrolu pada varoa.

Kontrola pada grinje V. destructor provodi se prije, tijekom i nakon prvog ljetnog tretiranja, na pet pčelinjih zajednica u pčelinjacima do 50, te na 10% pčelinjih zajednica u pčelinjacima većim od 50 pčelinjih zajednica.

1. Kontrolu prirodnog pada grinja V. destructor, potrebno je započeti sedam dana prije početka tretiranja pčelinjih zajednica VMP-om. Kontrolu prirodnog pada grinja V. destructor pčelar provodi pomoću testnih uložaka koji se stavljaju na podnicu košnica. Sedmi dan od postavljanja, testni ulošci se vade iz svih kontroliranih pčelinjih zajednica, a ukupan broj otpalih grinja V. destructor se bilježi u Obrazac 2 . iz Priloga ovoga Programa.
2. Prilikom stavljanja VMP-a, u košnice se postavljaju čisti testni ulošci, koji se pregledavaju dva puta za vrijeme tretiranja, 7. i 14. dan, a ukupan broj otpalih grinja V. destructor se bilježi u Obrazac 2. iz Priloga ovoga Programa.
3. Prilikom vađenja iskorištenog VMP-a iz košnica, postavljaju se čisti testni ulošci, koji se vade za sedam dana, a ukupan broj otpalih grinja V. destructor se bilježi u Obrazac 2. iz Priloga ovoga Programa.


Svaki pčelar mora čuvati kopiju Obrasca 2. , te je istu dužan dati na uvid prilikom inspekcijskog nadzora i kontrole provođenja ove mjere.

Obrasce ove godine pčelari NE PREDAJU povjerenicima, već ih čuvaju u svojim arhivama minimalno 5 godina.
Način popunjavanja je isti kao i lani.
Ovu obavijest objavili smo i na web stranicama saveza , ali molim vas obavijestite svoje pčelara da su dužni popuniti i čuvati navedene obrasce!

Evidencija se mora čuvati 5 godina. Kao dokaz provedbe mjere kontrole varooze u kalendarskoj godini, smatra se popunjeni Obrazac 1. koji sadrži navedene podatke te dokaz o kupnji VMP-a (račun priznanica, recept) i Obrazac 2 – kontorla pada varoe.

Izvor:HPS

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2586