«

»

tra 15 2015

Printaj Objava

Bjelovarski pčelari u posjetu Istri

Istra 05

foto: Damir Gregurić

U subotu 11. travnja 2015. Godine  37 članova pčelarske udruga „Bilogora“iz Bjelovara uživali su na cjelodnevnom edukativnom izletu na više lokacija u Istri.

Obzirom na devastiranost šuma pitomog kestena kojeg na području Bilogore gotovo da i nema, rodila se ideja za pokretanje inicijative pošumljavanja dijelova Bilogore upravo tom vrstom. Tražeći rješenja odlučili smo najprije posjetiti rasadnik „SKINK“ koji je smješten nedaleko Rovinja. U navedenom rasadniku srdačno nas je došekao dr.sc. Željko Prgomet koji je u 45 minutnom izlaganju istaknuo kako je došao do sorti pitomog kestena koje su u velikoj mjeri otporne na bolesti raka kestenove kore i nametnika ose šiškarice. U izuzetno zanimljivom izlaganju uputio nas je kako i na koji način „doskočiti“ ovim bolestima kako bi se sačuvalo stablo kestena u što boljoj kondiciji. Nakon predavanja dr. Prgomet nas je poveo u razgledavanje rasadnika  prilikom čega su pčelari odlučili u Bjelovar odnijeti oko stotinjak primjerka sadnice koje će posaditi za svoje pčele. Nakon razgledavanja rasadnika sretni zadovljni i „olakšanih“ novčanika uputili smo se dalje u turističko razgledavanje kulturnih znamenitosti grada Rovinja.

Po završenom razgledavanju Rovinja uputili smo se u posjet pčelarskoj udruzi „Nektar“ iz Poreča, točnije u Badernu gdje gdje nas je na svom pčelinjaku ugostio pčelar Petar Banko.  Gospodin Petar Banko pčelarstvom se bavi cijeli svoj životni vijek i trenutno pčelari sa dvijesto košnica. Njegova obitelj ovom djelatnosti bavi se već 150  godina, a on ju je dodatno izučio na njemačkom sveučilištu. U svom se radu posebno posvetio uzgoju matica i proizvodnji matične mliječi. Iako poznatiji po bakalaru Alden, Petar je vrhunski pčelar proizvođač matica.  Uz domaćine dočekao nas je i gradonačelnik grada Poreča gospodin Edi Štifanić koji je uz par prigodnih riječi zaželio dobrodošlicu i zahvalio se na posjeti u uime grada Poreča. Svakako najzanimljiviji dio bilo je predavanje na temu uzgoja matica koje je održo gospodin Banko.  U opsežnom predavanju o selekciji i uzgoju matica svakako najveću pažnju bjelovarskih pčelara privukla je tehnologija umjetnog oplođivanja matica koje gospodin Banko provodi već dugi niz godina. Nakon predavanja gospodin Banko nas je poveo u obilazak još dva pčelinjaka u okolici Poreča. Ostatak dana proveli smo družeći se u jednom restoranu u Baderni do kasnih noćnih sati. Još jednom veliko hvala domaćinima na izuzetnom prijemu i srdačnoj dobrodošlici uz poziv da se u dogledno vrijeme vidimo u Bjelovaru. Zahvaljujemo i sponzorima; Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, OPG-u Petreković i tvrtki Koestlin d.o.o. iz Bjelovara.

Također hvala i našem dopredsjedniku udruge Draženu Kovaču koji je prvi inicirao i odradio veliki dio organizacije oko izleta.

Saša Ružičić, Bjelovar

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2528