«

»

ožu 24 2014

Printaj Objava

Ekološko pčelarstvo

         Kako smo već bili objavili u ranijim postovima da je jedna skupina konvencionalnih pčelara iz Bjelovarsko bilogorske županije izvezla oko 25 tona meda u Njemačku, a isti taj izvezeni med je na analitičkim ispitivanjima pokazao izuzetne rezultate, te je po kvaliteti rame uz rame sa medom proizvedenim u ekološkoj proizvodnji, otkupljivači iz njemačke su tijekom 04. i 05. ožujka 2014. godine odlučili posjetiti pčelare i lokacije na kojima isti imaju smještene pčelinjake. Prilikom obilaska lokacija izrazili su zadovoljstvo viđenim primjetivši kako su naši pčelari izuzetno dobro educirani te da provode sve propisane tehnike pčelarenja u konvencionalnoj proizvodnji. Očarani sačuvanim okolišem i potentnošću pašnih resursa, a uvjereni u kvalitetu meda izrazili su čuđenje da gotovo i nemamo ekoloških pčelara. Slijedom svega navedenoga odlučili su ponuditi pomoć kako bi što više pčelara u narednom razdoblju prešlo sa konvencionalne na ekološku proizvodnju meda.

 U dolje navedenom tekstu u cijelosti prenosimo zahtjeve otkupljivača za prelazak na ekološku proizvodnju.

PROCEDURA ZA PRELAZAK U EKO PROIZVODNJU:

  1. Pčelari moraju imati oko 100 pčelinjih obitelji
  2. Lokacija pčelinjaka:

a) Dostupnost nektara, polena i izvora nezagađenom vodom

b) Izvor pčelinje ispaše mora biti sastavljen od prirodne flore i poljoprivrednih usjeva ne tretiranih nedopuštenim                    kemijskim sredstvima, i to u radijusu od 3 km.

c) Pčelinjak ne smije biti smješten u neposrednoj blizini odlagališta otpada, šećerana i drugih industrijskih                         jedinica, autocesta, državnih cesta sa gustim prometom koje zagađuju okoliš.

  1. Općenito, u ishrani pčelinjih obitelji nije dopušteno :

a)      Korištenje rafiniranog šećera

b)      Korištenje melase, glukoze, kukuruznog sirupa i umjetnih tvari u prehrani

c)      Korištenje peludnih zamjena (kvasac, mlijeko u prahu, škrob, biljni proteini, itd.) u prehrani. Pčelinjim obiteljima treba ostaviti dovoljno zaliha za zimsku sezonu iz proizvodnje biološkog meda, u slučaju potrebe, dopuštena je njihova prehrana biološkim medom iz vlastitih pčelinjaka ili drugih ekološko certificiranih pčelinjaka.

  1. Prevencija bolesti u ekološkom pčelarstvu se temelji na 2 principa:

a)      Izvorni izbor (osnovne pčelinje obitelji) otporne na bolesti

b)      Određivanje mjere za povećanje otpornosti na bolesti i prevencije infekcija. Npr. redovna zamjena nepodobnih matica iz vlastitih pčelinjaka ili drugih ekološko certificiranih pčelinjaka, povremena inspekcija pčelinjih obitelji da bi se na vrijeme pronašli simptomi bolesti, kontrola stanovništva trutova, periodična dezinfekcija materijala i korištene opreme, periodično obnavljanje satne osnove i osiguranje odnosa dovoljnih zaliha peludi i meda (16-20 kg u periodu zime, a u aktivnom razdoblju 6-8 kg/po obitelji pčela). U potpunosti je zabranjena uporaba veterinarskih lijekova iz sintetičkih tvari. Dopušteno je korištenje organskih kiselina u liječenju grinja varooa (mravlja kiselina, mliječna kiselina, octena i oksalna kiselina), kao i ishlapljivih ulja i timola

  1. Postupci za održavanje i rast ekoloških pčelinjih obitelji :

–           Zabranjeno je ubijanje pčela u vidu sakupljanja meda

–           Zabranjeno je rezanje vrhova krila, nogu, antena ili bilo kojeg drugog segmenta organizma matice u vidu njezine zamjene (obogaljiti maticu).

–           Dopušteno je uklanjanje piladi truta kao biomehaničko sredstvo u borbi protiv varooze (uporaba kladitornog okvira).

–           Zabranjeno je korištenje kemijskih repelenata radi uklanjanja pčela iz okvira pri procesu vađenja meda

–           Ožičenje okvira radi se samo žicom nehrđajućeg čelika

–           U procesu berbe meda će se koristiti samo oprema izrađena od nehrđajućeg čelika: vilica za deskapacit ,tava za uncaping, centrifugalno vađenje meda, cjedilo itd.

–           Proces ekstrakcije se provodi samo u namještenim prostorijama koje zadovoljavaju higijensko veterinarske standarde sukladno zakonodavstvu EU na snazi.

–           Posude za pohranjivanje organskog meda su sljedeće : bačve od nehrđajućeg čelika, bačve presvučene teflonskom presvlakom sa prehrambenim lakom , staklene posude, keramičke posude

–          Sva proizvodnja organskog meda ne smije biti podvrgnuta toplinskim i kemijskim  tretmanima.

–          Skladištenje se radi u suhim skladištima, bez vlage, prašine, topline, prostorima zaštićenim  od sunca i drugih čimbenika koji dovode do deprecijacije proizvoda.

–          Organski med proizveden od svakog pčelara imati će identifikacijski kod i biti će podignut i odvojeno čuvan od ostalih proizvođača.

–          Tehnologija rasta pčelinjih obitelji morat će poštivati biološku godišnju krivulju rasta pčelinjih obitelji u izdubini u drvetu, prirodno (pčelinje leglo, leglo truta, med, razvijanje pčelinih obitelji na vertikali. Dakle u zaključku pčelari bi trebali držati pčelinje obitelji u vertikalnim košnicama. Da bi podigli razinu učinkovitosti za proizvodnju organskih pčelinjih proizvoda, preporučuje se da pčelari koji imaju organske pčelinje obitelji budu ujedinjeni u skupinama zonskih proizvođača koji da imaju minimum 300 obitelji pčela.

6.Satna osnova

Tijekom pretvorbe, biti će obvezno potpuno mijenjanje konvencionalne satne osnove sa bio satnom osnovom kod obitelji pčela. Najvažnija stvar je da će se pokupiti uzorci  jednostavnih satnih osnova i satne osnove sa medom koje treba analizirati u akreditiranim laboratorijima Europske Unije.Tijekom jedne godine pčelarstva, sve obavljene radnje u pčelinjaku biti će navedene u registar pčelinjaka, i svaka obitelj pčela imat će karticu s tim radnjama.

 

         Upravni odbor pčelarske udruga “Bilogora” Bjelovar na sjednici održanoj 19. ožujka 2014. godine donio je odluku o poticanju, potpori i organiziranju svojih članova za što brži i efikasniji prelazak sa konvencionalne na ekološku proizvodnju.  Stoga molimo sve članove udruge koji se u budućnosti žele baviti ekološkim pčelarenjem te pribaviti valjani certifikat neka se jave dopredsjedniku udruge Draženu Kovaču na br. tel 098/959-9387 ili tajniku Krunoslavu Nemetu na br. tel. 095/910-8511

 

 

 

   

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2272