«

»

ruj 09 2013

Printaj Objava

Održan okrugli stol na 21. međunarodnom Bjelovarskom sajmu

DSCF9284      Dana 08. rujna 2013. godine na Bjelovarskom sajmu održan je Okrugli stol na temu “Označavanje meda s domaćih pčelinjaka”.

        Okrugli stol održali su zamjenica ravnatelja HPA dr.sc. Maja Dražić i dopredsjednik HPS-a i saborski zastupnik Vladimir Bilek. Dr. sc. Maja Dražić je prezentirala ideju o “Dobrovoljnom označavanju porijekla i kvalitete meda iz lijepe naše”.

      Naime radi se o prijedlogu izrade označenih naljepnica tj. markica, po uzoru na zemlje EU, koje bi kupcima bile dokaz za izvornost i kvalitetu meda isključivo od proizvođača pčelinjih proizvoda. Markice za med iz vlastitog pčelinjaka izdavala bi HPA temeljem obavljenih analiza uzoraka meda, a sukladno Pravilniku o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda. Pčelari bi se za izdavanje markice prijavljivali isključivo dobrovoljno. Po zaprimljenoj prijavi HPA radi analizu uzorka meda i temeljem dobivenih rezultata izdaje ili ne izdaje markicu. Pčelarima čiji bi med zadovoljio kriterije temeljem Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda dobili bi markice za onoliku količinu meda koju su prijavili da će puniti u teglice. Markice bi kupcima bila garancija da se radi o izuzetno kvalitetnom proizvodu, a pčelarima razlog da mogu skuplje prodati svoj proizvod.

         Pošto je cijeli projekat izrade markice još u razvoju ostala su otvorena pitanja:

  • Izgleda i dizajna markice,
  • Cijena koštanja markice
  • Sankcije prilikom eventualne zloupotrebe markice i dr.

Dr. sc. Maja Dražić kao i dopredsjednik HPS-a Vladimir Bilek izrazili su želju da u ovom projektu sudjeluje što više pčelara koji svoje primjedbe i prijedloge mogu dostaviti u HPA na mail adrese hpa@hpa.hrtrziste@hpa.hr ili u pčelarski savez na mail adresu pcelarski-savez@zg.t-com.hr.

Na kraju okruglog stola zaključeno je da je navedeni prijedlog projekta o “Dobrovoljnom označavanju porijekla i kvalitete meda iz lijepe naše” dobar te da treba pokrenuti njegovu realizaciju.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=1836