«

»

tra 25 2013

Printaj Objava

PESTICIDI NA DJELU: VELIKI POMOR PČELA NA PODRUČJU ŽUPANJE!!!

Kada god pomislimo da je najgore prošlo i da nam dolazi bolje vrijeme za pčelarenje jer se priroda za to pobrine prije ili kasnije, onda “čovjek” preuzme stvar u svoje ruke i tada vrag dođe po svoje!

U Soljanima, pokraj Županje, usred pčelinje paše uljane repice, dogodio se veliki pomor pčela, priopćio je pašni povjerenik Kristijan Dubravac, a prenosi HPS.

Od sveukupno 500 košnica na toj lokaciji, Kristijanu Dubravcu je do sada nastradalo 125 pčelinjih zajednica – isključivo sve radilice.

Upravo su na teren izašli veterinarski i stočarski inspektori koji će uzeti uzorke, a pretpostavlja se da je došlo do otrovanja pesticidima.Materijalna šteta je ogromna i iznosi oko 13 tisuća eura (ako uzmemo u obzir da jedna košnica puna pčela, s medom vrijedi više od 100 eura).

Da stvar bude gora, na istoj lokaciji se nalaze još dva seleća pčelara: Nedjeljko Bodrožić iPero Mazalović, čije su košnice također ugrožene.

Ovim putem pčelarska udruga “Bilogora” apelira na sve poljoprivrednike koji prate događanja na našoj stranici da tijekom tretiranja usjeva sredstvima za zaštitu bilja pridržavaju uputstava kako bi se izbjegle ovako po pčele fatalne situacije.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=1560