«

»

ožu 21 2013

Printaj Objava

Potpore u pčelarstvu i porezi

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava poljoprivrede i prehrambene industrije očitovala se na upit iz HPS u svezi programskih mjera po Nacionalnom pčelarskom programu 2011-2013 i oporezivanja istih.

Očitovanje Ministarstva poljoprivreda prenosimo u cijelosti.

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Zagreb, 26. veljače

KABINET MINISTRA

– ovdje –

 

Predmet: Očitovanje u svezi programskih mjera po Nacionalnom pčelarskom programu 2011-2013

                                                                – porezna problematika, podloga

 

Korisnici mjera Nacionalnog pčelarskog programa koji proizlazi iz Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda za ostvarivanje potpore moraju ostvarivati uvjete propisane programom. Kako ovim zakonom nije uređena obveza korištenja potpora i vezivanja uz status poreznog obveznika na korisnike mjera iz ovog programa po pitanju oporezivanja primjenjuju se odredbe poreznih propisa kao i na sve ostale porezne obveznike. Time ne stoji tvrdnja da je uvjet za ostvarivanje potpore po pčelarskom programu da je korisnik potpore obvezan biti u sustavu PDV-a.

Naime, pčelari prema odredbama poreznih propisa, a sukladno Zakonu o porezu na dohodak kao fizičke osobe koje obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva obveznici su poreza na dohodak ako:

  • su obveznici PDV-a – ukoliko su godišnji primici veći od 230.000,00 kuna ili
  • je ukupni godišnji primitak koji fizičke osobe ostvare veći od 35% iznosa praga za obvezni ulazak u sustav PDV-a, odnosno 80.500,00 kuna (ukoliko su primici manji od 80.500,00 kuna korisnik nije porezni obveznik, osim po vlastitoj odluci, ili ako je korisnik obveznik sukladno članku 19. zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju).

Sukladno Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti (NN br. 61/12) dohodak se može određivati u paušalnom iznosu ako fizička osoba:

  • nije obveznik PDV-a i
  • ako ukupni godišnji primici ne premašuju 65% iznosa praga za ulazak u PDV, odnosno 149.500,00 kuna.

Zahtjev za paušalno oporezivanje dohotka mora se prijaviti Poreznoj upravi do 15. siječnja tekuće godine.

Iznimno vezano za sustav direktnih potpora odredbom Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN br. 120/12 i 136/12), članka 19, propisano je da fizičke osobe koje su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarile više od 48.000,00 kuna primitaka od izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja jesu obveznici poreza na dohodak ili dobit po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede. Međutim, ove se odredbe ne odnose na korisnike mjera potpore iz Nacionalnog pčelarskog programa 2011-2013.

 

POMOĆNICA MINISTRA

Prof. dr. sc. Vesna Gantner

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=1470