↑ Return to Pčelinji proizvodi

Printaj Stranica

Pelud

Cvjetni prah ili cvjetna pelud je jedinstveni dar  prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka. Svako zrnce sadrži sve sastojke neophodne za zdrav život i normalan razvoj organizma: bjelančevine, vitamine (A, C, D, E i grupa vitamina B), minerale (Ca, Cl, Na, Fe, Mg, Si) , lipide, enzime, eter. ulja i vrijedne antibiotske tvari. Pozitivno djeluje kod anemije i hipertenzije, umiruje preopterećeni nervni sustav i olakšava probleme probavnog sustava. Izuzetne rezultate postiže u liječenju prostate.

Veličina cvjetne peludi se u prirodi razlikuje pa je tako djelimo na vrlo malu (2,5 – 10 mikrona), malu (10 – 25 mikrona), srednju (25 – 50 µm), krupnu (50 – 100 µm), vrlo krupnu (100 – 200 µm), te na gigantska zrna cvjetne peludi ( preko 200 µm). Pčele oprašujući cvjetove biljaka istu sakupljaju te unose u košnicu za potrebe njihove zajednice grudice koje sadrže od stotinu tisuća do nekoliko miljuna peludnih zrnaca.

Redovnom upotrebom popravlja opće zdravstveno stanje organizma, ublažava posljedice stresa i daje snagu potrebnu za svakodnevne napore. Sama pelud ili cvjetni prah nije proizvod pčela, već su to muške spolne stanice biljaka koje pčele prikupe obilazeći cvjeće. Različiti cvjetovi u prirodi daju različitu pelud, kako po boji tako i po hranjivim vrijednostima, a pelud iste biljke ima istu veličinu, površinu, boju i oblik. Pčele pelud koriste kao hranu za mlade naraštaje. Pelud im je važna kako za proizvodnju matične mliječi tako i za rad njihovih jedinstvenih voštanih žlijezda koje služe za proizvodnju voska. U jesen kod priprema zajednica za zimu pelud im je važna za stvaranje masnog-bjelančevinastog tkiva koje im omogućuje lakše prezimljavanje. Cvjetna pelud važan je proizvod jer u nedostatku njenog unosa u košnicu prestaje zalijeganje matice. Jake i zdrave pčelinje zajednice uvijek osiguravaju određenu količinu peludi smještanjem u čelije voštanih saća, na koje zatim nanose tanke slojeve propolisa kao zaštitu od kvarenja, a sve kako bi mogle još u zimskom periodu početi s hranjenjem svog legla. Cvjetna pelud je vrlo osjetljiv proizvod kojeg treba vrlo pažljivo sakupljati i nakon toga sušiti ili smrznuti. Sakupljena svježa pelud sadrži mnogo vlage, te ju je potrebno prije pakiranja ukoliko se ne smrzava sušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu. Pogrešno sušenje i skladištenje peludi dovodi do gubitka svih vrijednosti ove vrijedne namirnice i čini je neprimjerenom za probavu. Svježa pelud u sebi sadrži velik postotak vlage. Kao takva se može isporučiti kupcu ukoliko udaljenost nije prevelika u smrznutom obliku. Sušenje peludi bilo je u pčelarstvu upotrebljavano prije postupka skladištenja zamrzavanjem u hermetički zatvorenim vrećicama. Osim toga sušena cvijetna pelud daleko je praktičnija za prodaju na malo u lokalnim tržnicama i ostalim malo prodajama pčelinjim proizvodima.

Sviježa pelud se suši u sušari u kojoj je osigurano provjetravanje na stalnoj temperaturi od40°C/ 48 sati. Nakon sušenja pelud mora sadržavati minimalno 92% suhe tvari. Rok trajanja pravilno obrađene i upakirane suhe peludi je 1 godina.

Svježu pelud dozvoljeno je držati i u specijalnim rashladnim komorama na temperaturi od18°C. Takva pelud mora prema zakonu sadržavati do 60% suhe tvari. Rok trajanja peludi umiješane u med je 2 godine, bez miješanja u zamrznutom stanju 1godina..

Pelud pripremljena za tržište u bilo kom obliku ne smije sadržavati nikakve druge moguće nečistoće.

Način konzumiranja: uzima se ujutro sama, umiješana u med ili sa tekućinom (voda, čaj, mlijeko, jogurt).

Trajni link do ovog članka: https://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?page_id=218