↑ Return to Udruga

Printaj Stranica

Povijest

Pčelarska udruga “Bilogora” Bjelovar proistekla je iz duge i bogate tradicije bavljenja pčelarstvom na području Bilogore (grad Bjelovar, općine: Kapela, Rovišće, Zrinski Topolovac, Veliko Trojstvo, Šandrovac, Nova Rača, Severin).

Navedena Udruga bila je, a i sada je, rasadnik vrsnih pčelara, kao i mjesto gdje se pčelari upoznaju s najnovijim saznanjima o pčelarstvu i pčelarskoj tehnologiji. Udruga broji 130 članova i po tome je jedna od največih u Republici Hrvatskoj. Pčelari naše Udruge posjeduju oko 8.900 košnica (4.940 AŽ i Grom košnica, 3.960 LR nastavljača). Osim toga, pčelari naše udruge, pioniri su selećeg pčelarstva u Hrvatskoj. Njihovi kamioni bili su na svim ispašama “Lijepe naše”. U udruzi je evidentirano 43 seleća pčelara.

U današnje vrijeme zagađenog okoliša, zagađene hrane, genetskog inženjeringa, med je jedan od rijetkih ekološki ispravnih proizvoda, čija se proizvodnja nije promijenila već tisućama godina. Osim toga, pčele održavaju oko 200 vrsta biljaka značajnih za ljudski život.

Pronalazeći sve bolje, obilnije i kvalitetnije ispaše, pčelari su spremni ponuditi najrazličitije vrste meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Pčelari Pčelarske udruge “Bilogora” Bjelovar u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Gradom Bjelovarom i upravom Bjelovarskog sajma, pokretači su 1. pčelarskog sajma, koji se je održao u Gudovcu pored Bjelovara i koji je prerastao u međunarodni pčelarski sajam, i to je jedini takav sajam u Republici Hrvatskoj.

Naši pčelari redovito prisustvuju sajmovima sa svojim proizvodima na području Republike Hrvatske.

Krajem 2008. godine završen je katastar pčelara i pčelinjaka za područje cijele Hrvatske. Na području koje obuhvaća pčelarska udruga “Bilogora” Bjelovar evidentirano je 200-ak pčelara. Pučko otvoreno učilište u Bjelovaru organiziralo je tečaj za pčelare, zvanje pčelar, koji se upisivao u radnu knjižicu. Navedeni tečaj završilo je 80 pčelara iz Pčelarske udruge “Bilogora” Bjelovar.

Pčelarska udruga “Bilogora” Bjelovar organizira zimska predavanja za pčelare, oko 10 predavanja godišnje.

Trajni link do ovog članka: https://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?page_id=9