«

»

kol 16 2016

Printaj Objava

Zaštita izvornosti Slavonskog meda

         Udruga proizvođača “Slavonskog meda” na čelu sa predsjednikom udruge gospodinom Željkom Vrbosom u suradnji sa pčelarskim udrugama koje djeluju na području Virovitičko podravske županije te stručnim timom koncem 2014. godine pokrenula je projektnu inicijativu zaštite izvornosti „Slavonskog meda“. Inicijativa je pokrenuta zbog izazova koji čekaju Republiku Hrvatsku na zahtjevnom europskom i svjetskom tržištu kao i činjenice da individualno ne možemo kvalitetno konkurirati sa svojim proizvodima, ali da zbog posebnosti zemljopisnog položaja i prirodnih mogućnosti možemo vrlo uspješno konkurirati raznovrsnošću i ponudom autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Obzirom kako dio Bjelovarsko bilogorske županije teritorijalno pripada pod slavonsku regiju naš pčelarski savez BBŽ uključio se postupak zaštite izvornosti slavonskog meda.

Temeljem Plana rada navedene udruge svrha je zaštita izvornosti domaćeg autohtonog meda sa područja Slavonije (na  nacionalnoj i Eu razini). Cilj i očekivani rezultati očekuju se kroz udruživanje i povezivanje proizvođača sa područja šest slavonskih županija i to: Virovitičko-podravske županije, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije, radi povećanja kvalitete i kvantitete proizvoda, razvoja i unapređenja sektora pčelarstva i proizvodnje meda uz povećanje dohotka i standarda na području čitave Slavonije te ishođenje oznake izvornosti „Slavonskog meda“ na nacionalnoj i EU razini.

Korisnici projekta bili bi gospodarski subjekti sa područija navedenih županija koji se bave pčelarskom djelatnošću.

U prilogu ovog posta možete preuzeti:

– izvješće o provedbi projekta „Zaštita izvornosti Slavonskog meda“

Slavonski med “Specifikacija proizvoda”

– Plan rada Udruge proizvođača „Slavonskog meda“ u 2016. godini

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2761