pro 30 2019

“MEDENA ZEMLJA” – dokumentarni film iz Sjeverne Makedonije

Laureat Sundancea “Medena zemlja” u bjelovarskom kinu.

Zašto nas pčele napuštaju, otkrijte u vizualno očaravajućem portretu posljednje prave makedonske medarice

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film Medena zemlja koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi. Debitantski dugometražni dokumentarac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, sniman u cinéma vérité stilu tijekom tri godine, fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

“Pola meda uzimaš, a pola ostavljaš pčelama” pravilo je kojeg se Hatidže, medarica iz napuštenog planinskog seoceta već desetljećima pridržava ubirući med, koji je jedini izbor prihoda za nju i njenu bolesnu majku. Hatidže živi u skladu s prirodom, poštujući pravila zanata koja je naučila od svojih predaka, a pčelama pristupa s puno ljubavi i poštovanja, nerijetko im pjevušeći i razgovarajući s njima.

Projekcija će se održati 16. siječnja 2020. g. u 20:00 sati u Kulturnom i multimedijskom centru (kino) u Bjelovaru. Cijena ulaznice je 15,00 kuna.

Dokumentarni film koji bi svaki pčelar trebao pogledati!

Veselimo se vašem dolasku!

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=3470