«

»

sij 13 2017

Printaj Objava

O B A V I J E S T

Hrvatska poljoprivredna agencija je u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom sukladno naputku Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, te prema Zakonu o veterinarstvu (NN 82/13 i 148/13), i Pravilniku o sadržaju, obliku i načinu registracije farmi (NN 96/2015), 1. prosinca 2016. godine započela provoditi upis pčelinjaka i posjednika pčela u Registar farmi. Registracija pčelinjaka provodi se s ciljem nadzora zdravlja pčelinjih zajednica, i uključivanja mjera za otkrivanje, nadziranje, sprječavanje širenja i pojave bolesti pčela te kontrolu, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih ili nametničkih bolesti pčela.

Temeljem zajedničke suradnje predstavnika HPS-a i HPA na sastanku održanom 12. siječnja 2017. godine dogovorena je promjena načina provedbe registracije pčelinjaka i posjednika pčela. Dogovorene izmjene u cijelosti mijenjaju način provedbe registracije posjednika, te će se sada registracija obavljati putem razmjene podataka između Evidencije pčelara i pčelinjaka koju vodi HPS i Registra farmi koji je sastavni dio Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi HPA.

HPA će od 16. siječnja 2017. godine obustaviti praksu pozivanja pčelara u urede HPA i organiziranje provedbe registracije pčelara putem predstavnika i povjerenika pčelarskih udruga u sklopu mjere besplatne registracije pčelinjaka i posjednika pčela u Registar farmi, te će obavijestiti sve pčelare, predstavnike i povjerenike pčelarskih udruga s kojima je dogovorena suradnja nakon 16. siječnja 2017. godine o promjeni načina provođenja mjere.

Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?p=2799